tanbanya 2012.04.22. 16:16

2012. április 22.

Ezt még pénteken csináltam, de hihetetlen finom lett

Dagadó paleo töltettel:

Megkértem a hentest, szúrjon fel egy kisebb, nagyjából 60 dekás dagadót. A húst természetesen megmostam. Közben egy kisebb cukkinit, egy vékonyabb szál sárgarépát finomra reszeltem. Amíg reszeltem, keményre főztem két tojást. Hagymát vágtam, s a zöldségeket némi sóval kevés zsíron (ez a paleo-cool) megpároltam. A végén belereszeltem a két keménytojást is. A masszát beletöltöttük a dagadóba (na jó, a férjem töltötte bele), öntöttem alá egy fél pohár fehér bort, kb. ugyanannyi vizet. Letakartam a tepsit fóliával, majd a sütöben 220 fokon megsütöttem. ha majd tudok fotózni, lefényképezem. Nagyon szép is lett, nemcsak finom.

Vasárnap van, úgy kell készülnöm, hogy a fiamnak hétfőn és kedden hideg ebédet is kell csomagolnom. A heti bevásárlásból veszem a hozzávalókat.

1. Jércemell vasalva (ez lesz a hideg ebéd)

1 db jércemellet vettem a piaci húsosnál. Olcsóbb és kissé más állagú, mint a csirke. Szétvágtam, hogy ne legyen olyan vastag, kicsit klopfoltam is. Egy evőkanál mustárt, kb egy teáskanálnyi vajat, egy evőkanálnyi olívaolajat, három gerezd fokhagymát és kevés finom sót simára kevertem (géppel, bevallom). Ezzel bekentem a hússzeleteket és a kontaktgrillben addig sütöttem, amíg a külseje ropogós lett, de a belseje puha maradt.Falapáttal szoktam ellenőrizni.

2. Pulykacomb filé a további hideg ebéd csalóka reményében (több napra szánt húsadagok képesek eltűnni egy pillanat alatt)

Ez nagyon egyszerű lesz. A filé kb. 50 dkg. Megsóztam mindkét oldalát, beszórtam szárított rozmaringgal (mindjárt veszek frisset, s akkor lesz az ablakban - télen mindig tönkremegy sajnos). A remoskába (Emlékszik még valaki erre? Az enyém még nagyszerűen működik.) öntöttem fél deci fehér bort, fél deci vizet, rátettem a húst, most sül. Remoska helyett bármilyen mai csodaedény vagy csodasütő használható.

p.s. Elkészült, gyönyörű piros és vajpuha a belseje.

3. Marhapörkölt - ennek nem írom le a receptjét, aki főzi, annak úgyis megvan a csalhatatlan családi. Megfőztem, ehetik hétköznap este.

4. Valamit nekem is kell ennem: mintha székelykáposzta lenne.

Fél kg gyenge savanyúkáposztát vettem a piacon. Eredetileg a fiamnak akartam székelykáposztát csinálni a marhahússal, de megkért, hogy ne tegyem. (Paleo férj nem ehet savanyúkáposztát, mert abban van cukor.) Szóval itt áltam fél kg savanyúkáposztával, s akárhonnan nézegettem, valamit kezdenem kellett vele. Volt még itthon néhány szem gombám (nagyjából 10 dkg), két kápiapaprikám is. Elővettem kedvenc öntöttvas lábosomat. Kevés olajon (hidegen sajtolt napraforgó olajat használok) megfonnyasztottam egy közepes fej vöröshagymát. Közben átmostam a káposztát (kóstolásról tudom csak, jó lesz-e). Rádobtam a hagymára, lefedtem. Megmostam és felszeleteltem a gombát. összeforgattam a káposztával. Közben keményre főztem két tojást.  Amikor a gomba levet eresztett, pirospaprikát szórtam a lábosba. Az egészhez hozzákevertem a két, pici darabokra metélt kápiát, jól összeforgattam. Pár perc után a fedő alatt a kápia is puha lett, lehúztam a lábost a tűzről és hozzátettem az apróra vágott keménytojást. Elég rendesen ettem belőle, maradt holnapra is.

Ma eddig két órát töltöttem a konyhában, egyedül. Rádiót hallgattan közben. Este még kimegyek, mert szeretném elkészíteni a holnapi salátámat, az már csak negyedóra lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhabazartan.blog.hu/api/trackback/id/tr264466692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása